Aquest és el bloc de ciències naturals de les classes de primer d'ESO del Institut Miquel Martí i Pol.

viernes, 16 de marzo de 2012

Les característiques dels éssers vius

Fotografía de cèl·lules d'una planta. Els punts són els nuclis.
Per al proper dia heu de llegir aquest text, i veure el vídeo de les cèl•lules. Totes les paraules que no comprenguis apuntales en llapis a la teva llibreta, i les corregirem a classe.

Avui hem estudiat a classe que tots els éssers vius tenen dues característiques en comú.
La primera característica és que tots els éssers vius estan formats per cèl•lules. Els éssers vius més petits estan formats per una única cèl•lula, i la major part d'ells sols els podem veure al microscopi i s'anomenen organismes unicel•lulars. En canvi els éssers vius que podem veure a simple vista, com un gos, un pi, un roser, un gripau, un cuc de terra o un humà, estan formats per moltes cèl•lules i s'anomenen organismes pluricel•lulars. Tot el teu cos està format per cèl•lules. La pell, la sang, els ossos, els músculs, el cervell i cada un dels òrgans del cos humà està format per cèl•lules.

Un dibuix de una cèl·lula
Però, que són aquestes cèl•lules? Són essers vius molts petits que fan les tres funcions vitals: nutrició, reproducció i relació. També sabem d'aquestes cèl•lules que totes estan formades per tres parts.
* Una membrana, que les envolta.
* El citoplasma, una substancia gelatinosa que està dins de la membrana.
* El ADN, al centre de la cèl·lula hi ha una substancia que te la informació del que la cèl•lula pot fer. En les plantes i els animals, les seves cèl·lules tenen el ADN dins d'un nucli.

..............................................................................
La segon característica és que tots els éssers realitzen les tres funcions vitals: nutrició, reproducció i relació.

* La nutrició. És la capacitat que tenen els éssers vius d’agafar matèria y energia. Per exemple, un conill es nodreix d'oxigen, d'aigua i de les plantes que menja. En canvi els arbres no mengen, però es nodreixen de la llum del sol, de l'aigua, dels minerals, d'oxigen i de l’aire que els envolta. La matèria i l’energia la utilitzen per créixer, tenir fills, anar d’un lloc a un altre, pensar, parlar, i per a que totes les seves cèl•lules estiguin sanes.

* La relació. És la capacitat dels éssers vius de saber el que passa dins seu i al seu voltant, i de reaccionar als canvis. Si un conill es dona compte de que fa fred i s’amaga al cau, es perquè es relaciona.

* La reproducció. És la capacitat que tenen els éssers vius de crear altres éssers vius semblants a ells. Si en la reproducció calen dos organismes, (com la que trobem en els mamifers) aquesta és sexual. Si en canvi pot reproduir-se sol (com una estrella de mar quan perd un braç), la reproducció és asexual.
Dues cèl·lules molts diferents, un espermatozoid i un óvul

Cèl·lules

Tema 8. Diversitat dels éssers vius

En aquest tema estudiarem:

- Les característiques dels éssers vius.
- Les cèl·lules i les seves parts.
- L’ús del microscopi.
- Com es classifiquen els éssers vius
- Els 5 regnes de la vida.
- El nom científic i les espècies.